Novinky

        • Lekvárovo-chlebíkové hody
          • Lekvárovo-chlebíkové hody

          • Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl ELBA. Hádam všetci milujeme slivkový lekvár. Len máločo v nás totiž evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. Dnes však ani mnohí päťdesiatnici nepoznajú dlhoročný a najosvedčenejší spôsob jeho prípravy, typický pre východ Slovenska. Nikdy nevideli zaujímavé technologické náradia, ktoré pri varení lekváru a pečení chleba používali naši predkovia. Snáď aj preto Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA zaviedol tradíciu organizovania Lekvárovo-chlebíkových hodov, ktoré si razom získali veľkú popularitu. 

            Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl Elba – žiakov materských škôl, športového gymnázia, strednej odbornej školy, odborného učilišťa, základnej umeleckej školy, centra voľného času a už aj Súkromnej spojenej školy European English School  na Solivarskej 28 v Prešove.

            Varenie slivkového lekváru začiatkom školského roka sa vydarilo na výbornú! Každý, kto priložil ruku k dielu a aspoň chvíľu pomáhal s miešaním, dostal za odmenu okrem ochutnávky lekváru aj farebný náramok s pamätným dátumom a nápisom „Lekvár Elbár“. Žiaci si okrem miešania lekváru mali možnosť vyskúšať v školskej záhrade aj streľbu zo športového luku.

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 4.6.- 6.6.2018 sa žiaci III.U triedy SSOŠ ELBA zúčastnili Kurzu ochrany života a zdravia v Rekreačnom a školiacom stredisku Lipka v Bardejovských kúpeľoch.

            Počasie nám prialo, a tak sme sa mohli v nádhernom prírodnom prostredí vzdelávať o témach ako turistické značky, typy ohnísk, prvá pomoc, civilná ochrana alebo viazať zložité ale užitocné uzly. V programe nechýbala túra na blízko týčiaci sa Zborovský hrad, prechádzka Bardejovskými kúpeľmi, či večerná opekačka pri ohni.

            Po úspešnom absolvovaní kurzu získali všetci žiaci krásne diplomy a veríme, že si z neho každý odniesol krásne spomienky.

        • Krajinársky kurz – Krásy Prešova
          • Krajinársky kurz – Krásy Prešova

          • 21. 5 až 28. 5. 2018 sa uskutočnil denný krajinársky kurz pre žiakov prvého ročníka študijných odborov UZF, UZM, PRG. Hlavným výstupom  kurzu bolo  vizuálne zobraziť čarovné zákutia mesta Prešov, skrz osvojenie si  klasických kresliarskych a maliarskych techník. Prvé dva dni sme so žiakmi pobudli v centre mesta, a ďalšie dni sme pre zmenu strávili v Solivare pred Skladom soli a Pod Bikošom.

            Kurz bol zameraný na splnenie viacerých výchovných a vzdelávacích cieľov a to hlavne vybudovať u študentov kladný vzťah ku zobrazovaniu krajiny a architektúry priamo v exteriéri. Takisto slúžil aj na precvičovanie výtvarných techník ako je kresba ceruzou, uhlíkom, maľba voskovým pastelom, akvarelovými ceruzami, vodovými farbami a akrylom na rôznych podkladoch, od výkresov až po maliarske plátna. Nemenej  dôležité bolo aj overovanie si teoretických vedomostí v praxi. 

            Pozitívnu odozvu sme zaznamenali nielen od študentov, ktorí nikdy predtým nemaľovali pod čírym nebom, ale takisto aj od náhodných okoloidúcich zvedavcov.