Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl ELBA. Hádam všetci milujeme slivkový lekvár. Len máločo v nás totiž evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. Dnes však ani mnohí päťdesiatnici nepoznajú dlhoročný a najosvedčenejší spôsob jeho prípravy, typický pre východ Slovenska. Nikdy nevideli zaujímavé technologické náradia, ktoré pri varení lekváru a pečení chleba používali naši predkovia. Snáď aj preto Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA zaviedol tradíciu organizovania Lekvárovo-chlebíkových hodov, ktoré si razom získali veľkú popularitu.
Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl Elba – žiakov materských škôl, športového gymnázia, strednej odbornej školy, odborného učilišťa, základnej umeleckej školy, centra voľného času a už aj Súkromnej spojenej školy European English School na Solivarskej 28 v Prešove.
Varenie slivkového lekváru začiatkom školského roka sa vydarilo na výbornú! Každý, kto priložil ruku k dielu a aspoň chvíľu pomáhal s miešaním, dostal za odmenu okrem ochutnávky lekváru aj farebný náramok s pamätným dátumom a nápisom „Lekvár Elbár“. Žiaci si okrem miešania lekváru mali možnosť vyskúšať v školskej záhrade aj streľbu zo športového luku.