Novinky

        • Olympiáda v ruskom jazyku
          • Olympiáda v ruskom jazyku

          • Dňa 03. 12. 2019 sa našej škole konalo školské kolo olympiády v ruskom jazyku. Suverénnou víťazkou sa stala žiačka II. U triedy Oleksandra Tsivkach. Na 2. mieste so zhodným počtom bodov sa umiestnili dvaja žiaci I. U triedy – Pavlo Fedorak a Mykola Tiuriutykov.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

        • Veľtrh vzdelávania PRO EDUCO
          • Veľtrh vzdelávania PRO EDUCO

          • 13. medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO sa toho roku konal 4. a 5. decembra 2019 v Steel Aréne v Košiciach. Študenti oktávy a IV. U a III. U triedy Súkromnej strednej odbornej školy ELBA školy spolu s učiteľmi PhDr. Marušinovou, Mgr. Kušnírovou a Ing. Jurčovou  sa aj toho roku zúčastnili tohto veľtrhu, kde získali celé spektrum informácií v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach, tak v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania veľtrh prezentoval aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, možností pracovného uplatnenia, cestovania a doplnkového vzdelávania mladých ľudí. Na ploche výstaviska mali priestor aj zamestnávatelia, obzvlášť tí, ktorí vo svojej činnosti aplikujú systém duálneho vzdelávania a vytvárajú priestor pre uplatnenie sa absolventov stredných či vysokých škôl.

            Ing. Valéria Jurčová

        • Vianočná výzdoba
          • Vianočná výzdoba

          • Naša škola si každoročne predvianočný, adventný čas spríjemňuje vianočnou výzdobou spoločných priestorov a tried. Triedy medzi sebou súťažia o najkrajšiu výzdobu a na akcii Vianočné reminiscencie najsnaživejšia, najúspešnejšia resp. najtvorivejšia trieda získa sladkú odmenu. Držíme palce.

        • BeREADY FOR THE FUTURE
          • BeREADY FOR THE FUTURE

          • Dňa 28. novembra 2019 konferencia BeREADY FOR THE FUTURE na Technickej univerzite v Košiciach  bola miestom, kde odborníci z úspešných firiem ( Google, Unicorn, T-systems Slovakia, EY ...) zdieľali dôležité informácie o budúcnosti trhu práce, príležitostiach, ale aj hrozbách na ktoré študenti majú byť pripravení. Tejto konferencie zúčastnilo 400 študentov z vybraných stredných škôl východného Slovenska, medzi nimi boli aj naši študenti z III. U –TIS a IV. U – TIS našej školy. Študenti získali prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch  budúcnosti, vďaka čomu budú vedieť robiť lepšie kariérne rozhodnutia.

            Ing. Valéria Jurčová

        • Originálne adventné vence
          • Originálne adventné vence

          • Čas vianočný sa blíži, pomaly už klope na dvere, ale počasie vonku je trochu netypické. Každý si uvedomuje, že prichádzajú Vianoce a pripravujeme sa na to krásne obdobie počas celého adventného obdobia. K adventu neodmysliteľne patrí aj adventný veniec, každú nedeľu si zažneme jednu sviecu a netrpezlivo očakávame tú zázračnú atmosféru. Dnes 26. novembra sme sa zúčastnili súťaže v zhotovení originálnych adventných vencov, ktoré organizovalo S CVČ ELBA v priestoroch EL parku. Naša škola získala prvé dve miesta. Obom družstvám srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa kreativity, nápadov a originality.

            1. miesto: Karolína Dobošová, Gabriela Kuhajdíková, Viktória Michňáková  
            2. miesto: Ivana Kandráčová, Annamária Pavlišinová, Valéria Gondžúrová

             Mgr. Romana Birošová
            riaditeľka školy

        • November ´89
          • November ´89

          • Žiaci SSOŠ Elba si okem iných aktivít pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie aj divadelným predstavením November ´89, ktoré sa uskutočnilo v Kine Scala. Ako sa žilo v neslobode a s akými problémami sa musela pasovať mladá generácia v tých časoch nám zaujímavým spôsobom predstavili herci z Divadelného centra v Martine. Ich autorská dokumentárna inscenácia poukazuje na totalitné praktiky bývalého režimu (sledovanie ŠTB, domové prehliadky, obmedzovanie slobody, úteky cez hranice), objasňuje pád režimu v roku 1989 a nedokonalú snahu o nastolenie demokratického poriadku. Čo je zaujímavé, príbeh nekončí pred tridsiatimi rokmi, ale v súčasnosti, pretože pred rokom sme sa opäť ocitli na hrane a začali sme volať po slušnosti a tolerantnej krajine. Aj dnes skandujeme na námestiach heslá a slová so silným odkazom.

            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Aha! Krásna matematika
          • Aha! Krásna matematika

          • Neveríte, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné? Zažiť matematiku bez pera, papiera a knihy na našim žiakom zdalo nemožné, ale medzinárodná výstava z nemeckej Univerzity v Triéri a poľského vedeckého centra Hevelianum v meste Gdaňsk nás o tom presvedčila. 22. novembra 2019 sa žiaci I.U, II.U a III.U v rámci hodín matematiky zúčastnili tejto podnetnej interaktívnej výstavy. Odniesli si veľa zážitkov a nový pohľad na prírodné vedy.

            Ing. Tatiana Šefčíková
            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Cestou-necestou za polárnym slnkom
          • Cestou-necestou za polárnym slnkom

          • Cestovanie pre niekoho znamená oddych, pre niekoho dobrodružstvo. Čo toto slovo znamená pre cestovateľa Svetozára Krna, sme sa dozvedeli na jeho prednáške, ktorá sa uskutočnila 20. novembra 2019 v Knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove. Žiaci prvého a druhého ročníka sa v rámci krúžkov Konverzácia v slovenskom jazyku a Krúžok slovenského jazyka zúčastnili prezentácie s týmto svetobežníkom, ktorému nie sú cudzie ani krajiny ako India, Čína či Nepál. Odznelo množstvo zaujímavých informácií a fotoprezentácia zachytávajúca krásy Islandu. Táto krajina na prvý pohľad pripomína potulky po Mesiaci, ale pri jej bližšom skúmaní nás očarí zeleným pobrežím a bohatstvom v podobe termálnych prameňov. Žiakom sa prezentácia páčila a niektorých možno inšpirovala, aby na vlastnej koži okúsili neprebádanosť krajiny.

            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Herci v našej škole
          • Herci v našej škole

          • Miroslav Horníček raz povedal, že „Láska k divadlu sa začína tým, že do neho prídeme včas.“

            Aj my sme boli pripravení a plní očakávania návštevy hercov z divadla pod názvom Tvorivá skupina Ad 1, ktorá pôsobí vo Veľkom Šariši.

            Ide o divadelnú skupinu, ktorá spája profesionálov i amatérov z východného Slovenska. Práve títo herci nám pomohli nazrieť do sveta divadelného života a niektorí študenti boli zapojení do konkrétnych výstupov a čítali repliky postáv. Zároveň si vyskúšali, čo to znamená byť hercom a vcítili sa aj do života jednotlivých postáv. Táto interaktívna hodina odznela nielen v duchu čítaného slova, ale aj na spevu jednej z herečiek.

            Za svoje účinkovanie a odvahu prezentovať niektoré časti drámy bola študentom udelená aj milá odmena /lístok na konkrétne podujatie, magnetka a CD nahrávka /.

            Toto kultúrne podujatie bolo veľmi dojímavé a podnetné nielen pre našich študentov, ale aj nás pedagógov.

            PhDr. Andrea Marušinová

        • 30. výročie nežnej revolúcie
          • 30. výročie nežnej revolúcie

          • Dňa 18. novembra sa uskutočnila beseda k 30. výročiu Nežnej revolúcie, kde účastníkmi boli žiaci Strednej odbornej školy ELBA a Strednej športovej školy ELBA a pamätníci Nežnej revolúcie Ing. Emil Blicha a PaedDr. Miroslav Nagy a tiež z mladšej generácie PhDr. Miriam Berezovská a PhDr. Lýdia Mačíková, PhD.

        • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže “Fantazijná krajina”
          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže “Fantazijná krajina”

          • Dna 19.11.2019 sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarných prac žiakov umeleckých študijných odborov, propagačná grafika, užitková maľba, konzervátorstvo a reštaurátorstvo a užitková fotografia.

            Výtvarné práce mohli žiaci posielať alebo doručiť do 18.11.2019 do S SOŠ – ELBA Prešov, Smetanova 2, 080 01. Prišlo 23 prác zhotovených z bohatých a zaujímavých výtvarných technik od ceruzokresieb cez voskovky až po olej špachtľou. Porota pozastavená z troch členov Mgr. Miriama Bezegová, Mgr. Mgr. Silvia Mňahončáková, Mgr. Eduardo Sosa a  z nich vybrala tri najlepšie práce, ktoré spĺňali vysokú úroveň kompozície, kvality a originality. Víťazom výtvarnej súťaže „fantazijná krajina 2019“ sa stal žiak druhého ročníka Dmytrii Babych odboru užitková fotografia s dielom zhotovené ceruzou pod názvom Vášeň. Druhé miesto získala žiačka prvého ročníka Simona Gešperová odboru propagačná grafika s fotomontážou z populárneho príbehu a tretie miesto získala žiačka druhého ročníka Yelizaveta Lakatosh odboru úžitková maľba s olejomaľbou zobrazujúca architektúru.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme.

            Súťaž bola financovaná vlastnými prostriedkami S SOŠ – ELBA Prešov. Veľká vďaka patri vedeniu školy za umožnenie takejto krásnej súťaže.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 15. novembra sa na našej škole uskutočnila Olympiáda v anglickom jazyku. Sily si zmerali žiaci všetkých ročníkov. Olympiáda pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Do ústnej postúpili najlepšie umiestnení žiaci z písomnej časti. Víťazom sa stal žiak II.U – Ján Vargoško, na 2. mieste sa umiestnil taktiež žiak II.U – Jakub Čus a tretie miesto obsadil žiak štvrtého ročníka Matej Kohút. Olympiádu pripravila Mgr. Ivana Kušnírová, učiteľka anglického jazyka.“

            Mgr. Romana Birošová, riaditeľka

        • Zdravá výživa
          • Zdravá výživa

          • Tradičné slovenské jedlá - to bola téma dňa - zdravej výživy konanej dňa 20.11.2019 v priestoroch SSOŠ ELBA. Žiaci všetkých ročníkov našej školy spolu so svojimi triednymi učiteľmi chystali jedlá s plným nasadením a veľkou chuťou. Každá trieda voňala pripravovanými pochutinami a v každej vládla dobrá nálada. Žiaci pripravovali zdravé jedlá so zreteľom na tradície slovenskej kuchyne. Na prípravu používali cviklu, mrkvu, bryndzu, ale osvedčila sa aj slanina a domáci "šmalec". Vkusne naservírované jedlá hodnotila porota zložená z učiteľov našej školy Mgr. Silvie Mňahončákovej, Mgr. Miriamy Bezegovej a Bc. Ľudmily Lendackej. Predsedníčkou poroty bola riaditeľka SSOŠ ELBA Mgr. Romana Birošová a čestným členom bol zriaďovateľ školy Ing. Emil Blicha. Rozhodovanie o víťazovi bolo ťažké, lebo všetky jedlá boli chutné a dobre odprezentované. Víťazom sa stali žiaci 3.U triedy s triednym učiteľom Ing. Jurajom Olejníkom. Porota rozhodla, že všetky ostatné triedy sa umiestnili na druhom mieste. Ďakujeme za skvelú ochutnávku a tešíme sa na ďalší ročník.                                                                                                                  

            Bc. Ľudmila Lendacká

            koordinátorka zdravej výživy

        • Exkurzia v transformovni
          • Exkurzia v transformovni

          • Dňa 19.11.2019 (utorok) sa študenti našej školy, odboru TIS (technicko-informačné služby v elektrotechnike) zúčastnili odbornej exkurzie v transformovni 400/220/110 kV v Lemešanoch. Táto transformovňa patrí k najväčším na Slovensku. Študenti si  počas tejto exkurzie mohli pozrieť jednotlivé pracoviská transformovne  a elektrické prístroje a zariadenia v nich inštalované. Veľký záujem u študentov vzbudila hlavne návšteva skúšobne VN, kde bol demonštrovaný preskok elektrického oblúka na izolátore pri veľmi vysokom napätí. Zamestnanec transformovne,  ktorý nás exkurziou sprevádzal nám poskytol odborný a veľmi erudovaný komentár a ochotne odpovedal na všetky naše otázky. Aj touto cestou by sme sa mu radi poďakovali za jeho vysoko profesionálny a ľudský prístup počas exkurzie. Aj z ohlasov študentov bolo cítiť, že exkurzia splnila svoj účel – rozšíriť odborné vedomosti študentov o ich prepojenie na prax.

            Ing. Juraj Olejník

        • OZNAM - triedny aktív
          • OZNAM - triedny aktív

          • Dnes t.j. 15. novembra sa uskutoční triedny aktív pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov našej školy. Začiatok triednych aktívov je o 16:30 hod. v jednotlivých triedach.

            Rodičovská rada má stretnutie o 16:15 hod. v zasadačke školy.

            šetkých rodičov a zákonných zástupcov srdečne pozývame na priateľské stretnutie s triednymi učiteľmi.

             

            Mgr. Romana Birošová,
            riaditeľka školy

        • Štvrťročné práce žiakov PRŽ a VYK.
          • Štvrťročné práce žiakov PRŽ a VYK.

          • Na Elokovanom pracovisku v Terni študujú žiačky v dvojročnom učebnom odbore Praktická žena. Pod vedením kvalifikovanej majsterky odbornej výchovy pani Bc. Emílii Miklošovej vznikli tieto práce. Myslím, že si zaslúžia pochvalu.

            Mgr. Romana Birošová

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Tak znie známa fráza, ale ako dobre ovládame ten náš – slovenský? To sme zistili počas olympiády v slovenskom jazyku, ktorá sa uskutočnila 6.11.2019 v priestoroch našej školy. Pozostávala z vedomostného testu. Žiaci pracovali s ukážkami, určovali vetné členy, hľadali básnické prostriedky, cibrili si štylistiku a jazykové útvary. Na 1. mieste sa umiestnil študent Jakub Čus /II.U/, 2. miesto patrilo Petrovi Berezovskému /I.U/ a 3. miesto obsadila Erika Forišová /II.U/.

            Na záver pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová srdečne poďakovala všetkým študentom za účasť, najlepším odovzdala diplomy a vecné ceny.

             

            PhDr.Andrea Marušinová
            Mgr.Mirka Marcinková

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • 17. októbra 2019 sa prvýkrát uskutočnila imatrikulácia žiakov prvého ročníka Strednej odbornej školy ELBA v priestoroch ELparku.

            Medzi elbákov boli prijatí dvadsiatištyria žiaci prvého ročníka, desať z nich je ukrajinskej národnosti. Títo žiaci spolu s triednou učiteľkou Ing. Tatianou Šefčíkovou pripravili krátky ale hodnotný program. 

            Vo fotoalbume prinášame zopár zaujímavých momentov tejto udalosti.

        • Výlet na Popradské pleso
          • Výlet na Popradské pleso

          • Popradské pleso patrí k obľúbeným turistickým lokalitám v Tatrách. Je ľahko dostupné a v sobotu sa stalo aj cieľom našej turistickej vychádzky. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 494 m a leží v Mengusovskej doline. Cesta k Popradskému plesu je pohodová, s miernym stúpaním. My sme si vybrali červenú značku, ktorá vedie od magistrály na Štrbskom plese. Počasie bolo veľmi príjemné a obloha bez mrakov, čo nám umožnilo nielen fotografovať, ale aj užívať si krásu tatranskej prírody. Neďaleko plesa je Symbolický cintorín, ktorý je venovaný obetiam Vysokých Tatier. Popradské pleso sa aj pre nás stalo miestom pokoja, pohody a peknej turistiky. Cestou sme však poriadne vyhladli a zjedli chutný obed. Nezabudli sme ani na nádheru Štrbského plesa, prešli sme sa okolo neho a urobili pekné fotografie. Príjemne unavení a veselí sme sa odviezli zubačkou až do Štrby, kde sme prestúpili do rýchlika. Cesta nám ubehla rýchlo a vo vlaku sme si rozprávali veselé zážitky z celého dňa. Radi sa do Tatier znova vrátime.

            PhDr. Andrea Marušinová