Novinky

          • ZA KRÁSU SLOVA

          • Už starovekí Gréci považovali rétoriku za umenie a rečníctvo vnímali ako jeden zo základných pilierov vzdelania. Na našej škole je dlhoročnou tradíciou súťaž v rečníctve a improvizovaní s názvom „Za krásu slova“. V tomto školskom roku sa žiaci 1. až 3. ročníka popasovali s náročnými otázkami zo slovenského jazyka a literatúry, vyskúšali si za krátky čas vytvoriť rečnícky prejav na vybranú tému. Zúčastneným ďakujeme a umiestneným blahoželáme.  

            1. miesto: Dávid Jakub Katrenič (III.K)

            2. miesto: Tomáš Guľas (II.K)

            3. miesto: Maroš Kancír (II.K)

          • PACKAGING STAR 2024

          • V dňoch 14. až 16. marca sme sa zúčastnili druhého ročníka súťaže PACKAGING STAR 2024. Súťaž sa uskutočnila v priestoroch Strednej odbornej školy  polygrafickej v Bratislave.

            Odbornými garantmi boli:

            - Zväz polygrafie na Slovensku

            - Purgina - tlačiareň samolepiacich etikiet

            - M & P – Žilina

            Cieľom súťaže bolo podporiť a oceniť žiakov škôl, ktorí sa pripravujú na povolanie v odbore dizajn obalov. Overiť a porovnať na medzinárodnej úrovni vedomosti získané v škole a nadviazať neformálne styky s ostatnými študentmi a pedagógmi pôsobiacimi v obalovej branži.

            Našu školu reprezentovali žiaci Dana Vógel (III.K OBT) a Dmytro Fizer (II.K OBT), sprevádzajúcim pedagógom bola Ing. Marcela Gašparovičová.

            Tohtoročné súťažné zadanie bolo navrhnúť dizajn loga pre firmu s prírodnou kozmetikou s názvom Silva Sancta (v preklade svätý les) a následne logo použiť na návrh dizajnu obalu na mydlo a etiketu na masážny olej.

            Tento rok sa nám nepodarilo obhájiť prvenstvo za najkrajší obal. Verím však, že ďalší ročník to bude „so štítom“ ako v starovekej Sparte - ako víťazi.

          • OZNAM

          • Dňa 12.-13.3. budú prebiehať písomné maturitné skúšky. 

            Žiaci prvého, druhého, tretieho ročníka sa zúčastnia exkurzií podľa pokynov triednych učiteľov.

            V stredu majú žiaci riaditeľské voľno.  

          • Týždeň slovenských knižníc

          • Od 4. marca do 10. marca bude prebiehať 25. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc - Je nás počuť. Preto sme si vymysleli akciu s názvom " Odborná číta a je nás počuť ",  počas ktorej budeme v utorok 5. marca čítať našim malým kamarátom v Súkromnej materskej škole ELBA.  Chceme tým spojiť stredoškolskú generáciu čitateľov s tou najmladšou s už v tomto veku v nich zvyšovať povedomie o čítaní, ako o efektívnom a krásnom využívaní voľného času.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ — Antoine de Saint-Exupéry

            Viete prečo je Marec mesiac kníh?

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. 

          • ELBACI NA LYŽIARSKOM KURZE

          • Oficiálne-neoficiálnym predĺžením jarných prázdnin bol kurz lyžiarskeho výcviku našich žiakov z prvého a druhého ročníka.

            Lyžiarsky výcvik prebiehal na svahu Drienica pod vedením inštruktora Mgr. Emila Fuča a inštruktorky Ing. Marcely Gašparovičovej. O zábavný program mimo svahu sa postarala Mgr. Miriama Šmajdová.

            Večerný program prebiehal tradične v spoločenskej miestnosti, hrali sa hry a súťažilo sa. Nechýbal ani obľúbený bowling v neďalekej reštaurácii.

            Hoci snehu nebolo veľa, slnečné počasie a priateľská atmosféra to vynahradili.