Novinky

          • ZA KRÁSU SLOVA

          • Už starovekí Gréci považovali rétoriku za umenie a rečníctvo vnímali ako jeden zo základných pilierov vzdelania. Na našej škole je dlhoročnou tradíciou súťaž v rečníctve a improvizovaní s názvom „Za krásu slova“. V tomto školskom roku sa žiaci 1. až 3. ročníka popasovali s náročnými otázkami zo slovenského jazyka a literatúry, vyskúšali si za krátky čas vytvoriť rečnícky prejav na vybranú tému. Zúčastneným ďakujeme a umiestneným blahoželáme.  

            1. miesto: Dávid Jakub Katrenič (III.K)

            2. miesto: Tomáš Guľas (II.K)

            3. miesto: Maroš Kancír (II.K)

          • PACKAGING STAR 2024

          • V dňoch 14. až 16. marca sme sa zúčastnili druhého ročníka súťaže PACKAGING STAR 2024. Súťaž sa uskutočnila v priestoroch Strednej odbornej školy  polygrafickej v Bratislave.

            Odbornými garantmi boli:

            - Zväz polygrafie na Slovensku

            - Purgina - tlačiareň samolepiacich etikiet

            - M & P – Žilina

            Cieľom súťaže bolo podporiť a oceniť žiakov škôl, ktorí sa pripravujú na povolanie v odbore dizajn obalov. Overiť a porovnať na medzinárodnej úrovni vedomosti získané v škole a nadviazať neformálne styky s ostatnými študentmi a pedagógmi pôsobiacimi v obalovej branži.

            Našu školu reprezentovali žiaci Dana Vógel (III.K OBT) a Dmytro Fizer (II.K OBT), sprevádzajúcim pedagógom bola Ing. Marcela Gašparovičová.

            Tohtoročné súťažné zadanie bolo navrhnúť dizajn loga pre firmu s prírodnou kozmetikou s názvom Silva Sancta (v preklade svätý les) a následne logo použiť na návrh dizajnu obalu na mydlo a etiketu na masážny olej.

            Tento rok sa nám nepodarilo obhájiť prvenstvo za najkrajší obal. Verím však, že ďalší ročník to bude „so štítom“ ako v starovekej Sparte - ako víťazi.

          • OZNAM

          • Dňa 12.-13.3. budú prebiehať písomné maturitné skúšky. 

            Žiaci prvého, druhého, tretieho ročníka sa zúčastnia exkurzií podľa pokynov triednych učiteľov.

            V stredu majú žiaci riaditeľské voľno.  

          • Týždeň slovenských knižníc

          • Od 4. marca do 10. marca bude prebiehať 25. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc - Je nás počuť. Preto sme si vymysleli akciu s názvom " Odborná číta a je nás počuť ",  počas ktorej budeme v utorok 5. marca čítať našim malým kamarátom v Súkromnej materskej škole ELBA.  Chceme tým spojiť stredoškolskú generáciu čitateľov s tou najmladšou s už v tomto veku v nich zvyšovať povedomie o čítaní, ako o efektívnom a krásnom využívaní voľného času.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ — Antoine de Saint-Exupéry

            Viete prečo je Marec mesiac kníh?

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. 

          • ELBACI NA LYŽIARSKOM KURZE

          • Oficiálne-neoficiálnym predĺžením jarných prázdnin bol kurz lyžiarskeho výcviku našich žiakov z prvého a druhého ročníka.

            Lyžiarsky výcvik prebiehal na svahu Drienica pod vedením inštruktora Mgr. Emila Fuča a inštruktorky Ing. Marcely Gašparovičovej. O zábavný program mimo svahu sa postarala Mgr. Miriama Šmajdová.

            Večerný program prebiehal tradične v spoločenskej miestnosti, hrali sa hry a súťažilo sa. Nechýbal ani obľúbený bowling v neďalekej reštaurácii.

            Hoci snehu nebolo veľa, slnečné počasie a priateľská atmosféra to vynahradili.

          • Elektrotechnika

          • Vitajte budúci elektrotechnici!

            Teší nás, že sa k nám chcete pridať!

            Štúdium je vhodné pre každého, kto je kamarát s elektronikou.

            Neváhajte sa k nám prihlásiť.

            U nás sú vítaní všetci tí, čo sa chcú v tomto odbore vzdelávať v duálnom vzdelávaní.

            Súkromná stredná odborná škola ELBA je pre teba tá pravá.

          • Súťaž o návrh na školské tričko

          • Poznáme dve víťazky školskej súťaže grafického návrhu na potlač trička školy SSOŠ ELBA.

            Pri hodnotení sa brali do úvahy princípy dizajnu, kompozícia a originalita. Koncept menej je viac.

            1. miesto Dana Vogel a Soňa Janíčková.

          • Medzinárodný deň vzdelávania

          • Úloha vzdelávania pri budovaní udržateľnej a odolnej spoločnosti a upriamenie pozornosti na jeho význam pri zvyšovaní produktivity jednotlivca, ale aj pri posilňovaní potenciálu hospodárskeho rastu -  to sú dôvody, pre ktoré OSN vyhlásilo Medzinárodný deň vzdelávania. Stal sa ním práve dnešný deň – 24. január. Po prvýkrát sme si ho pripomenuli v roku 2019.

          • Elbaci na hokejovom zápase

          • 23.1.2024 sme boli v rámci akcie ŠKOLY NA HOKEJ na zápase TIPOS slovenskej hokejovej lige medzi domácim HC Prešov a mužstvom SR 18 a ukázali sme, že vieme fandiť. Tento projekt Školy na hokej  sprostredkoval jedinečný športový zážitok takmer 3000 deťom a žiakom a nám okrem toho aj možnosť dôstojne reprezentovať našu školu. 

          • Reprezentačný ples

          • Srdečne Vás pozývame na reprezentačný ples, ktorý sa uskutoční 10. februára 2024 o 19:00 hod. v sále kultúrno-športového zariadenia El Park. Tešíme sa na Vás.

          • Novoročný šachový turnaj

          • Študenti odbornej aj športovej školy sa 17. januára zúčastnili Novoročného šachového turnaja, ktorý zorganizoval Šachový klub na S SOŠ ELBA.

            Šachový turnaj sa konal v priestore školskej jedálne a sprevádzala ho príjemná atmosféra.

            Umiestnenie hráčov:

            1.miesto - Martin Hlinka

            2.miesto - Tobias Skirka

            3.miesto - Ing. Juraj Olejník

          • Vianočné reminiscencie

          • 22. decembra 2023, deň pred vianočnými prázdninami si tradične pripomíname zvyky našich predkov.

            Žiaci popriali šťastné a veselé Vianoce v siedmych jazykoch - slovensky, anglicky, nemecky, taliansky, šarišsky, rómsky a ukrajinsky.

            Spolužiaci z elokovaného pracoviska v Terni zatancovali vianočné tango pod vedením skvelého tanečníka Fera.

            Kultúrny program bol zavŕšený moderným stvárnením biblického príbehu v podaní žiakov a nechýbala ani Tichá noc.

            Sladkú odmenu za najkrajšiu vianočnú výzdobu si „vyzdobili” prváci.

          • Školské kolo ekonomickej a finančnej olympiády

          • Študenti IV. T odboru TIS sa od 4. do 15. decembra zapojili do školského kola ekonomickej olympiády, ktorú organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz online formou.

            Študenti boli testovaní na základe písomného testu, ktorý sa skladal z uzavretých a otvorených otázok z ekonomických tém a financií.

            Najlepší riešitelia boli Branislav Bednár, Michal Dojčák, Ladislav Dojčák a Dávid Maník. O postupe do krajského kola EO budú žiaci jednotlivo informovaní INESS.

            Do školského kola finančnej olympiády sa v tomto školskom roku zapojilo 20 študentov okrem IV.T, III.K a II.K odboru TIS.

            Najlepší riešitelia finančnej olympiády boli Ladislav Dojčák, Michal Dojčák (20 z 20 bodov), Branislav Bednár, Zoe Sarossyová, Dávid Maník a Ján Čaja (19 z 20 bodov), ktorí postupujú do II. kola finančnej olympiády.

            Ďakujeme všetkým študentom za účasť v školskom kole ekonomickej a finančnej olympiády.

            Ing. Valéria Jurčová

          • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe

          • Počas tretieho adventného víkendu sme navštívili „zlatú stovežatú Prahu“.

            Každý rok pred Vianocami navštívime jedno európske mesto, kde sa konajú tradičné vianočné trhy, aby sme zažili blížiace sa Vianoce aj z iných uhlov pohľadu. Tento rok žreb padol na Prahu. Celkom 55 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA sa zúčastnilo spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu.

            Môžeme povedať, že výlet bol vynikajúci tak ako každý rok. Počasie nám prialo – svietilo slnko, obloha bola blankytne modrá a vonku 5° – 10°C. No čo viac si môžeme priať?

            Benefitom bola pre nás aj čeština a výborné ubytovanie s bezproblémovou dostupnosťou do centra k historickým skvostom Prahy.

            Vychutnali sme si vianočnú atmosféru na Staromestskom námestí, mnohí skoro až zatajili dych pri Orloji, atmosféra bola krásna aj na Hradčanoch, prešli sme sa po Karlovom moste, nevynechali sme ani najstaršiu „Hospůdků U Fleků“, skontrolovali sme Národné divadlo a dúfali, že stretneme nejakú divadelnú osobnosť. Taktiež sme si pripomenuli aj udalosti zo 17. 11. 1989 na Národnej tříde a samozrejme urobili fotky na Václavskom námestí pod sv. Václavom.

            Neskoro večer príjemne unavení, plní dojmov, krásnych zážitkov a spokojní sme nasadli do vlakovej súpravy pražského metra na Můstků a odviezli sme sa do Grandhotela.

            „Bonusom“ bola spiatočná cesta iným autobusom.  

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

          • Exkurzia

          • TUKE (Technická univerzita v Košiciach) patrí medzi renomované slovenské univerzity so širokou škálou študijných programov v oblastiach ako sú informatika, elektrotechnika, strojárenstvo architektúra a iné. Je známa pre svoj výskum, inovácie a spojené technológie.

            Žiaci III. a IV. ročníka sa v piatok, 01. 12. 2023 zúčastnili na exkurzii práve na tejto univerzite.

            Pokračovaním v štúdiu žiakov stredných škôl na vysokej škole je snom každého pedagóga. Práve táto exkurzia otvára dvere aj našim žiakom, ktorí mali možnosť už v predstihu zasadnúť do lavíc na univerzite.

            Prednáška, ktorá bola vedená doc. Balogom, zameraná na možnosti štúdia na tejto škole, bola popretkávaná návštevami všetkých laboratórií, kde mali naši žiaci možnosť zoznámiť sa s najnovšími technológiami. Práve v týchto priestoroch sa nám venovali doc. Hošovský, doc. Židek, doc. Husár a Ing. Nazarejová.

            Prierezom laboratórií identifikačných a komunikačných technológií, podnikových informačných systémov a modelovania a simulácie výrobných procesov mali naši žiaci možnosť nahliadnutia do sveta dospelých.

            Samozrejme na záver nechýbalo spoločné posedenie pri čaji, ktorý v aktuálnom počasí padol viac ako dobre.

            Keďže účasť žiakov bola vysoká a bolo potrebné sa rozdeliť na dve skupiny, za pomoc by som sa rád poďakoval nášmu p. učiteľovi a kolegovi Bc. Mikulášovi Kačalovi, ktorý pomohol práve pri týchto organizačných procesoch.

            PaedDr. Mgr. Martin Gala, MBA